ابهامات حذف دهک‌بندی ایثارگران رفع شد آیت‌الله عبدالله جوادی آملی: رضایت به فعل باطل، هم‌تراز انجام آن است فراخوان ثبت‌نام در «طرح ملی انسان مسئول» ویژه ماه مبارک رمضان، منتشر شد ریزش کاشی‌کاری‌های مسجد تاریخی سید اصفهان چهره سال همایش ملی سلامت معنوی اسلامی شناخته شد علی غلام آزاد، راهی مسابقات بین‌المللی قرآن الجزایر شد وزیر آموزش و پرورش: آسیب‌های دانش‌آموزان و دانشجویان از باورهای اعتقادی متناقض نشئت می‌گیرد درس‌نامه زندگی با آیه‌ها ویژه ماه مبارک رمضان روانه بازار شد رویداد ملی طبا، بستری برای درآمدزایی طلاب آیت‌الله علم‌الهدی: حوزه‌های علمیه خواهران، مولود انقلاب است | ضرورت تقویت رویش‌ها در جریان طلبگی خواهران ۷۲ زندانی حافظ کل قرآن شدند فراخوان انتخاب شعار نمایشگاه قرآن منتشر شد معاون سیاسی سپاه در مشهد: وضعیت سوریه به‌زودی تغییر می‌کند | شگفتانه‌های جدید از قدرت مقاومت در راه است مشهدالرضا (ع)، میزبان گردهمایی اساتید بسیجی حوزه‌های علمیه خواهران | فرهنگ، علم و تبلیغ، سنگر اصلی بسیج تأخیر طولانی پروازهای عمره و مشکلات جدی برای زائران خانه خدا کرونای ترک نماز! بررسی آثار حسادت بر سبک زندگی انسان بر اساس باورهای دینی | آتشی که خرمن زندگی را می‌سوزاند ویدئو | روایتی از طبخ غذا برای آوارگان سوری و لبنانی توسط مشهدی‌ها در آن سوی مرزها فرمانده سپاه امام رضا (ع)، درگذشت همسر شهید برونسی را تسلیت گفت «هُنر گمنامی»؛ رویدادی هنری برای تجلیل از مدافعان امنیت
سرخط خبرها

سوره‌ای برای خوشبختی | بررسی فضیلت‌ها و آثار سوره مبارک بقره

  • کد خبر: ۲۹۱۲۸۴
  • ۰۸ مهر ۱۴۰۳ - ۱۳:۴۱
سوره‌ای برای خوشبختی | بررسی فضیلت‌ها و آثار سوره مبارک بقره
سوره بقره نام‌های دیگری نیز دارد؛ مثل «فسطاط». فسطاط به خیمه بزرگ می‌گویند و نام‌گذاری سوره بقره به این نام، به‌خاطر عظمت این سوره است.

به گزارش شهرآرانیوز؛ اگرچه قرآن در ذات، شفا و رحمت است و آیه‌به‌آیه آن نسخه حیات طیبه و راه سعادت را نشان ما می‌دهد، هریک از سوره‌های آن‌هم خواص خاص خود را دارند و انس با آنها و مداومت بر تلاوت و عمل به آموزه‌هایشان، ابواب برکات و رحمت را به روی ما می‌گشاید؛ مثل سوره بقره که خواص بی‌نظیر دارد.

بزرگ‌ترین سوره قرآن

قرآن کریم ۱۱۴سوره دارد که هریک دارای خواص و برکاتی هستند و اهتمام به خواندنشان، آثار متفاوت و منحصربه‌فردی را به‌جای می‌گذارد؛ چنان‌که در روایات و آموزه‌های دینی برای سوره مبارک بقره، خواص و آثار متعدد آمده است و اهتمام به قرائت این سوره به انسان کمک‌های پرشمار می‌کند. بقره بزرگ‌ترین سوره قرآن و دارای ۲۸۶آیه است و در مدینه و از نظر زمانی بین هجرت و جنگ بدر بر پیامبر اکرم (ص) نازل شده است و در جزء‌های اول، دوم و سوم قرآن قرار دارد.

چرا «بقره»؟

دلیل نام‌گذاری این سوره به «بقره»، بیان داستان گاو بنی‌اسرائیل است. سوره بقره نام‌های دیگری نیز دارد؛ مثل «فسطاط». فسطاط به خیمه بزرگ می‌گویند و نام‌گذاری سوره بقره به این نام، به‌خاطر عظمت این سوره است. «سنام»، نام دیگر سوره بقره است؛ به معنی هر شیء معظم یا بلندی و رفعت و شوکت که این نام هم به عظمت این سوره اشاره می‌کند. از دیگر نام‌های سوره بقره، «زهرا» به معنای نورانی است. «کرسی» به‌دلیل وجود آیت‌الکرسی در این سوره و همچنین «سید» که در روایت پیامبر اکرم (ص) به آن اشاره شده است، از دیگر نام‌های این سوره باعظمت و بزرگ قرآن است.

محتوای سوره

هدف مهم سوره بقره را هدایت انسان و اعلام این موضوع دانسته‌اند که انسان باید به همه آنچه خداوند به وسیله پیامبرانش نازل کرده است، ایمان بیاورد و تفاوتی میان رسولان او قائل نشود. سوره بقره از نظر محتوا، سوره جامعی است که هم از اصول عقاید سخن گفته و هم احکام مسائل عبادى، اجتماعى، سیاسى و اقتصادى را مطرح کرده است. داستان آدم و فرشتگان، داستان‌های مربوط به بنی‌اسرائیل، داستان ابراهیم (ع) و زنده شدن مردگان و داستان طالوت و جالوت، نمونه‌ای از ماجرا‌ها و روایات تاریخی است که سوره بقره به آنها می‌پردازد. 

تفسیر نمونه، مطالب سوره بقره را به توحید و شناسایى خدا، معاد و زندگى پس از مرگ، اعجاز قرآن و اهمیت آن، یهود و منافقان و اقدامات آنها در برابر اسلام، تاریخ پیامبران، به‌ویژه حضرت ابراهیم (ع) و حضرت موسى (ع)، احکام نماز، احکام روزه، جهاد در راه خدا، حج و تغییر قبله، ازدواج و طلاق، احکام تجارت و دِین، احکام ربا، انفاق در راه خدا، قصاص، گوشت‌هاى حرام، قمار، شراب و احکام وصیت، خلاصه کرده است.

فضیلت‌های بی‌مثال

از رسول خدا (ص) روایت است که فرمودند: «هرکه سوره بقره را بخواند، درود و رحمت خدا بر اوست و خدا پاداش فردی را به او می‌دهد که یک سال در راه خدا جنگیده و از اسلام دفاع کرده باشد» (مجمع‌البیان، ج یک، ص۶۷) و نیز از ایشان است که: ««خالی‌ترین خانه [از خیر]، خانه‌ای است که در آن سوره بقره خوانده نشود. سوره بقره، سوره‌ای است که محل اجتماع قرآن است» (مستدرک‌الوسائل، ج۴، ص۳۳۴). امام‌صادق (ع) نیز فرموده‌اند: «هرکه سوره بقره و آل‌عمران را بخواند، در روز قیامت این دو سوره مانند دو قطعه ابر یا دو عبا یا دو سایبان بر او سایه می‌افکنند»
(خواص‌القرآن، ص۵۳).

مشهورترین آیه

مشهورترین آیه سوره بقره، آیه۲۵۵ است که به «آیت‌الکرسى» شهرت یافته است. این آیه، جامعیت در بیان صفات الهى و ترسیم رابطه خداوند با آفریدگانش به‌ویژه انسان است. از پیامبر (ص) نقل شده است: «آیت‌الکرسى برترین آیه قرآن و دربردارنده همه خیرهاى دنیا و آخرت است و از گنجینه رحمت در زیر عرش الهى، نازل و به پیامبر اعطا شده است»، همچنین امام‌صادق (ع) فرموده‌اند: «هرکه آیت‌الکرسی را یک‌بار بخواند، خداوند هزار رنج و گرفتاری از سختی‌های دنیا و هزار رنج و گرفتاری از سختی‌های آخرت را از او برمی‌گرداند...».

گشایش ابواب رحمت

قرائت سوره بقره برای انسان، خیر و برکات به همراه دارد. از پیامبر (ص) روایت شده است: «سوره بقره را بیاموزید؛ زیرا برگرفتن آن موجب برکت و ر‌ها کردنش، سبب حسرت است». رسیدن به حاجت از دیگر خواص این سوره است؛ هرکه بعد از نماز صبح، پیش از آنکه سخن گوید، آیه۱۳۷ بقره را هفت مرتبه بخواند، خداوند در آن روز همه مهمات او را کفایت می‌کند و اگر انسان آن را حفظ کندو بعد از هر نماز واجب بخواند، محتاج نشود و مراداتش حاصل شود.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->